Lydredigering, lyddesign, komponist i aarhus

Lydredigering og postproduktion

Redigering af lydoptagelser er en vigtig proces før et projekt kan færdiggøres. Hvor meget lydredigering, der skal til kan variere fra næsten ingenting til meget omfattende postproduktion. Det afhænger dels af, hvor gode optagelserne var fra starten, men også hvilket udtryk der ønskes. Jeg kan stå for hele arbejdet, eller du kan bruge mig til udvalgte dele af opgaven.

Du har måske set…

Kock’en på toppen (Tv3/Viaplay) eller 

Sydbanks TV reklamer.

Postlyd

Blaalyd tilbyder efterbearbejdelse og redigering af lyd til bl.a. film, tv, podcasts og lydbøger. Det kan fx være fjernelse af støj, tilføjelse af særlige lydeffekter eller generel postproduktion. I studiet kan jeg bl.a. også udføre foley og dubbing.

Eksempel: Business i boblebadet

Denne video er et eksempel på lydefterarbejde, hvor der både er lavet rensning af dialog, foley, lyddesign og mix. 

Business i boblebadet

“Vi har samarbejdet med Blaalyd i alle faser af produktionen. Som lydmand på settet arbejder han fokuseret, professionelt og med stor hensyntagen til øvrige teknikere og skuespillere. I postproduktionen arbejder Jesper i et imponerende højt tempo og med en stærk sans for timing og detaljer. Vi er meget tilfredse med resultaterne!” Jesper Pedersen, Instruktør og Manuskriptforfatter hos Jesperhus Feriecenter

Hvad er foley?

Foley er genskabelsen af lyde, som optræder naturligt, når vi bevæger os i verden. Det kan fx være lyden af fodtrin på en trappe eller lyden af glas, der bliver knust. Disse lyde forsvinder ofte i en video- eller lydoptagelse, fordi der fokuseres på dialogen. Derfor skal de genskabes i et studie for at give et levende billede og bryde den tavshed, der ellers opstår i baggrunden. En baggrund uden naturlige lyde vil opleves kunstig og ubehagelig, og derfor er foley et essentielt element i lydredigering.

 

Hvad er dubbing?

Dubbing er eftersynkronisering af tale i film og tv. Dvs. at man får de medvirkende i optagelsen til at indtale dialogen i et studie. Dette kan fx være nødvendig, hvis de oprindelige optagelser ikke er tilstrækkeligt brugbare, eller der er ændringer i manuskriptet. Derudover anvendes dubbing også til tegne- og animationsfilm.

I det viste eksempel er dubbing nødvendigt, fordi karaktererne taler inde i et dukkehovede.

 

Støjreduktion

Det er ofte nødvendig at fjerne eller reducere støj på en lydoptagelse. Det kan fx være nødvendigt, når man arbejder med lydbøger og ønsker en fuldstændig ren optagelse. Her er det ofte muligt at fjerne støjen helt, da bøgerne indtales i et stille miljø med god dæmpet akustik.

I andre tilfælde kan man vælge, at reducere støjen i stedet for at fjerne den. Det kan fx være ved optagelse af podcasts eller andre former for feltoptagelser, hvor man ikke kan kontrollere støjen. Samtidig kan det være gavnligt for stemningen i optagelsen at bibeholde noget baggrundsstøj. Det afhænger altid af den givne optagelse, og hvilket resultat man ønsker.

Herunder kan du høre 3 eksempler på før og efter støjreduktion.

Støjreduktion af podcast:
Støjreduktion af mobillyde:
Støjreduktion af gammelt kassettebånd:

Restaurering af lyd

Skrat, overstyring, forvrængning, vindstøj eller bare generelt en dårlig optagelse?

Det kan være svært at få gode optagelser med hjem, hvis man ikke har det rigtige udstyr ved hånden eller den rette know-how til at anvende det. Derfor tilbyder jeg også at reparere dine lydoptagelser. Alt hvad du skal gøre er, at sende mig din lydoptagelse, og så vil jeg kvit og frit sende en lille bid retur, så du kan høre, hvad du kan forvente. Herefter aftaler vi en pris på den resterende lyd.

Restaurering af lyd med meget vind og skrat:

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.